Wild: Serengeti (Speluitleg en Review)

Gepubliceerd op 9 juni 2022 om 18:00

Wild: Serengeti is geïnspireerd op de eindeloze vlaktes van de Serengeti. Dit is ons eerste gebackte spel via Kickstarter! En wat zijn wij blij dat hij er eindelijk is! We hebben er erg lang op moeten wachten, maar het was het wachten meer dan waard. In deze blog leggen we het spel uit en geven we onze review.

 

Doel van het spel

In Wild: Serengeti probeer je in 6 ronden scènekaarten te vervullen om zo punten te verdienen. Dit doe je door dieren op het juiste veld op het gezamenlijke speelbord te plaatsen. Diegene met de meeste punten aan het einde van het spel wint!

 

Hoe wordt Wild: Serengeti gespeeld?

Iedere speler begint met 6 geld en 8 scènekaarten, waarvan je er 4 moet afleggen. Om de beurt ga je acties uitvoeren om zo je scènekaarten te voltooien. Elke scènekaart levert op een eigen manier punten of voordelen op. Elke basisactie kost je 1 munt, tenzij hier al een speler staat, dan kost een actie 2 munten (behalve bij het trekken van nieuwe scènekaarten). Je hebt ook nog vrije acties die je kunt uitvoeren. Heb je geen geld meer of wil je geen acties meer uitvoeren? Dan pas je en wacht je op de andere spelers tot de volgende ronde begint. 

 

Welke acties zijn er?

Hieronder beschrijven wij de 8 basisacties en 3 vrije acties. Heb je vragen, laat het ons gerust weten in een reactie. 

Basisacties

Roofdieren ontdekken

Wanneer je kiest voor deze actie kun je (tegen betaling van 1 of 2 munten) een roofdier op het bord plaatsen. Deze moet geplaatst worden op een leeg veld. Met deze actie kun je leeuwen, luipaarden of krokodillen op het bord plaatsen.

Grote zoogdieren ontdekken

Wanneer je kiest voor deze actie kun je (tegen betaling van 1 of 2 munten) een groot zoogdier op het bord plaatsen. Deze moet geplaatst worden op een leeg veld. Met deze actie kun je olifanten, neushoorns of giraffen op het bord plaatsen.

Aaseters ontdekken

Wanneer je kiest voor deze actie kun je (tegen betaling van 1 of 2 munten) een aaseter op het bord plaatsen. Deze moet geplaatst worden op een leeg veld. Met deze actie kun je hyena's, jakhalzen of gieren op het bord plaatsen.

Migrerende herbivoren ontdekken

Wanneer je kiest voor deze actie kun je (tegen betaling van 1 of 2 munten) een herbivoor op het bord plaatsen. Deze moet geplaatst worden op een leeg veld. Met deze actie kun je gnoe's, zebra's of gazellen op het bord plaatsen.

Dieren omwisselen

Deze actie kan niet worden uitgevoerd in de eerste ronde! Als je kiest voor deze actie kun je (tegen betaling van 1 of 2 munten) 2 dieren op het bord van positie veranderen.

Dieren verplaatsen 

Deze actie kan niet worden uitgevoerd in de eerste ronde! Als je kiest voor deze actie kun je (tegen betaling van 1 of 2 munten) 1 dier maximaal 3 stappen laten lopen. Hierbij mogen de stappen niet worden opgesplitst in meerdere keren. Met andere woorden, je mag niet 1 stap zetten, een scènekaart vervullen en hierna 1 of 2 stappen zetten. De stappen die je zet, mogen alleen horizontaal of verticaal en je mag met je stappen niet eindigen op een veld waar al een dier staat. Wel mag je bewegen over vakken waar al een dier staat, zolang je dier er maar niet eindigt.

Kaart pakken

Met deze actie kun je tegen betaling van 1 munt, 1 kaart uit het openliggende scènekaarten aanbod pakken, je mag extra kaarten pakken, tegen inlevering van 1 munt per kaart. Wanneer je klaar bent met kaarten pakken, vul je het aanbod weer aan tot 6. 

Scènekaarten aanbod vernieuwen

Er liggen altijd 6 scènekaarten open op tafel. Met deze actie mag je de 6 kaarten afleggen en 6 nieuwe neerleggen, hierna pak je 1 van de nieuwe scènekaarten. Wil je meer kaarten, dan kun je tegen inleveren van 1 munt per kaart, extra kaarten pakken. Hierna vul je het aanbod weer aan tot 6.

Vrije acties

Voedsel of VFX uitgeven

Je kunt verzamelde voedsel- of VFX-tokens uitgeven om scènekaarten makkelijker te kunnen voltooien. Met een voedseltoken kun je een dier naar keuze 1 vakje verplaatsen, ook hier gelden de verplaatsingsregels. Met VFX-Tokens mag je 1 terreinsoort op een scènekaart negeren. 

Scènekaarten voltooien

Tijdens je beurt kan je zoveel scènekaarten voltooien als je kunt en wilt. Je krijgt direct de voordelen/punten van de kaart je die voltooid hebt.

Incomplete scènekaarten afleggen

Je kunt altijd in je beurt 2 scènekaarten afleggen om 1 munt te verdienen. Voor 1 afgelegde kaart krijg je helaas niets. 

Wat betekenen alle scènekaarten?

Op de scènekaarten staan verschillende dieren afgebeeld in een specifieke volgorde, op een specifiek terrein soort of aangrenzend aan elkaar. Als je hieraan voldoet, kun je de scènekaart spelen en de beloning ontvangen. Dit kunnen punten, likes, voedsel, dierfiches of VFX-fiches zijn. Elke beloning heeft andere voordelen.

Terrein scènes

Om terrein scènes te voltooien, moeten de afgebeelde dieren op het specifieke terrein (grasland, water, stenen of bossen) geplaatst zijn. De volgorde van de dieren is niet belangrijk en ook hoeven de dieren niet aangrenzend geplaatst te worden.

Rechte lijn scènes

Om dit soort kaarten te voltooien moeten de afgebeelde dieren in een rechte lijn staan, dit kan horizontaal of verticaal zijn. De dieren hoeven niet aangrenzend geplaatst te worden en er mogen zelfs andere dieren tussenin staan. De volgorde is voor deze kaart wel belangrijk, je mag de kaart van voor naar achter, of van achter naar voor lezen. Uiteraard let je ook op de terreinsoort als deze vermeld staat.

Aangrenzende scènes

Voor dit type scènekaart moeten de dieren aangrenzend geplaatst worden. Op de kaart staat 1 dier boven de andere dieren, dit is het centrale dier. Alle andere dieren moeten aangrenzend geplaatst worden. Aangrenzend betekent hier de 8 vakken om het centrale dier. De volgorde is niet belangrijk. Uiteraard let je ook op de terreinsoort als deze vermeld staat.

 

Ronden

Heeft iedereen gepast, dan begint de nieuwe ronde. Je verplaatst de ronde marker naar de volgende positie, de open scènekaarten worden vervangen door 6 nieuwe kaarten. Iedere speler pakt 4 nieuwe scènekaarten en kiest er 1 om te houden en je krijgt inkomsten in de vorm van munten. De startspeler marker wordt doorgegeven aan de volgende speler. 

Voor ronde 4, 5 en 6 worden migraties uitgevoerd en een aantal dieren volgens een patroon verwijderd van het bord. Voor ronde 4 en 6 worden awards uitgereikt aan de spelers met de meeste voltooide scènekaarten met een specifiek dier afgebeeld. (dit kan elk spel anders zijn)

 

Einde spel

Na 6 ronden is het spel voorbij en worden de punten geteld. De speler met de meeste punten wint. 

 

Onze review

Het artwork is natuurlijk fantastisch door alle animeeples. Dit maakt het spel erg aantrekkelijk en visueel. Het spel zit goed in elkaar en wij vinden dat Wild: Serengeti erg soepel speelt, omdat je maar uit een aantal acties kan kiezen. De eerste ronde zul je zien, dat je niet veel punten kunt halen, maar hoe verder het spel vordert, hoe meer punten je gaat halen.

Zelf zeggen ze dat het spel ook geschikt is als familie spel, maar wij denken dat het voor kinderen en beginnende bordspelspelers een erg complexe puzzel kan worden. Er komt best wat tactiek bij kijken. Door de vele kaarten, blijft het spel uitdagend en onze tip is dan ook om met de kaarten die er liggen te spelen en niet op zoek gaan naar specifieke kaarten. 

  Wild: Serengeti is nog uitdagender te maken door de specialisten toe te voegen. Deze geven elke speler een uniek voordeel. Het spel is ook solo of co-op te spelen! 

   

  Wij hebben al vernomen dat er nog een Wild variant uitkomt, welke dat is, is nog onbekend!

   

  Ben je enthousiast geworden door deze blog en wil je Wild: Serengeti aanschaffen? Binnenkort is deze in het Nederlands verkrijgbaar via White Goblin Games.

   

  * wij hebben de upgrade met houten tokens gekocht. Deze worden niet standaard meegeleverd.

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.