Bitoku (Speluitleg en Review)

Gepubliceerd op 4 juni 2024 om 17:57

Bitoku is een expert spel vanaf 14 jaar voor 1 tot 4 spelers. In deze blog leggen we je het spel uit en geven we onze mening. Ook zullen we je laten zien wat de uitbreiding (Resutoran) te bieden heeft.

 

 

Doel van het spel

In Bitoku proberen jullie door middel van het spelen van Yōkai, Kodama’s en Pelgrims om de nieuwe Grote Geest van het Woud te worden. 

 

Hoe wordt Bitoku gespeeld?

Bitoku wordt gespeeld in 4 ronden, waarbij elke ronde uit 4 fasen bestaat. Je krijgt inkomsten en neemt Yokai0kaarten van je stapel. Je speelt kaarten en plaatst dobbelstenen om acties uit te kunnen voeren (extra yōkai-kaarten en Bitoku-kaarten nemen, pelgrims verplaatsen, kristallen verzamelen, gebouwen bouwen, itama’s vinden, kodama’s verplaatsen en nog meer). Hierna wordt de nieuwe spelersvolgorde bepaald en als laatste wordt de volgende ronde voorbereid.

 

Voorbereiding

Leg het speelbord in het midden van de tafel, het speelbord heeft 2 zijde. De kant zonder inhammen is voor solo en 2 spelers, de andere kant voor 3 en 4 spelers, bij 4 spelers plaats je de extra stukken in het speelbord. Zet de grote geest en de pagode op het bord en schud de Bitoku- en Yokai-kaarten apart en vorm 2 trekstapels. Leg 1 Bitoku-kaart op iedere plek van het heuvelgebied en leg er daarna 1 staande Yōkai-kaart overheen. Schud de visioenkaarten en vorm een trekstapel midden op het bord.

Leg hierna de andere spelonderdelen (afhankelijk van het aantal spelers) op hun plek op het bord. Iedere speler krijgt vervolgens een spelersbord met vlag, een startset Yokai-kaarten en verschillende pelgrims. Leg je dobbelstenen op de velden met van links naar rechts de waarden 3, 2, 1. En neem 1 visoenkaart, 1 libelle, 1 hout, 1 jade en 1 amulet met +1.

 

Een ronde

Bitoku wordt gespeeld in 4 ronden, waarbij elke ronde uit 4 fases bestaat. Namelijk lente, zomer, herfst en winter. De fase kun je bijhouden door de pagode. 

 

Lente

In de lente trekt iedere speler Yokai-kaarten van de eigen stapel tot je 4 kaarten op hand hebt. 1 van deze kaarten leg je af. Iedere speler ontvangt inkomsten van paarse kristallen. 

Zomer

De zomer is de fase waar iedere speler in beurtvolgorde acties uitvoert, je kunt een Yōkai-kaart uit je hand op je spelerstableau spelen, een dobbelsteen in één van de 5 woud-locaties op het speelbord leggen of een dobbelsteen bij een woud-locatie de rivier laten oversteken naar een Hikaru-heuvel. De acties die je daarna mag uitvoeren komen we later op terug. 

Herfst

In de herfst wordt de nieuwe beurtvolgorde bepaald door de positie van de dobbelstenen op het bovenste actieveld van het speelbord. 

Winter

  In de winter bereid je je voor voor de volgende ronde. Leg eerst al je dobbelstenen terug op je spelersbord op een veld naar keuze, maar verander de waarde niet. Vervolgens mag je in beurtvolgorde, als je 5 of meer Yōkai-kaarten hebt, 1 van je 3 gespeelde Yōkai-kaarten uit het spel verwijderen in ruil voor de punten die onder op de kaart staan. Zet de Grote Geest één stap vooruit. Leg alle Yōkai- en Bitoku-kaarten op het speelbord af en vervang ze voor nieuwe. Verplaats de Pagode terug naar de beginpositie op het seizoenenspoor. Daarna begint de ronde opnieuw.

   

  Acties

  Door het spelen van een Yokai-kaart of het plaatsen/verplaatsen van een dobbelsteen kun je acties uitvoeren. Je kunt onder andere:

  • Grondstoffen pakken (hout, steen, jade en/of rijstwijn)
  • Kodama verplaatsenmet groene Kodama’s verplaats je één of meer van je Kodama’s vooruit op de Schatten van het Meer-tegels. Er zijn ook rode Kodama’s. Daarmee kun je andermans Kodama’s stappen terugzetten.
  • Libelle kopenKies een beschikbare Libelle, betaal de eventuele kosten (of ontvang zelfs een grondstof naar keuze), neem de Libelle en leg ‘m op je spelersbord
  • Mitamageest kopen: Kies een Mitama-Geest, betaal de kosten, ontvang de aangegeven punten, neem de Mitama-Geest en leg ‘m op je spelersbord.
  • Bewegen: Ontvang bewegingspunten die je kunt verdelen over pelgrims en je spelersfiguur. Verplaats ontwaakte pelgrims op de Wegen van Wijsheid of verplaats je spelersfiguur op je Bitoku-pad. Zodra een pelgrim bij een tempel (geel of blauw) komt, draai je deze om en neem je de bonus. Zodra je spelersfiguur op een Bitoku-kaart komt, ontvang je de aangegeven bonus.
  • Kopen van gebouwen: Betaal de kosten onder de meest links beschikbare gebouwmarker op je spelersbord, kies één van de vier gebouwen op het bord en plaats deze in een woongebied op een veld met overeenkomstig symbool. 
  • Kristallen kopen: Kies een kristal, betaal de eventuele kosten en plaats het kristal op je spelersbord. Paarse kristallen leveren inkomsten op tijdens de Lente, gele kristallen leveren punten op bij bepaalde acties en roze kristallen leveren een bonus op wanneer je er een Yōkai-kaart links van legt. 
  • Amulet ontvangen: Krijg een amulet met +1, +2 +3. Daarmee verhoog je het aantal ogen van een dobbelsteen met 1, 2 of 3. Je mag amuletten alleen inzetten wanneer je een dobbelsteen op een woud-locatie plaatst.
  • Punten ontvangen: Het vis-symbool hangt samen met punten. Gele punten krijg je direct. Roze punten krijg je aan het einde van het spel. Is deze grijs, dan levert dat minpunten op aan het einde van het spel.
  • Pak een Bitoku, Yokai of Visioen-kaart: Op een Hikaru-heuvel mag je de openliggende Bitoku-kaart erboven pakken en aansluiten bij je Bitoku-pad. 
  • Iwakura rots pakken: Kies één van de beschikbare Iwakura rotsen op het speelbord en leg ‘m op het meest linkse, lege veld op je spelerstableau.
  • Een pelgrim bij een Iwakura rots plaatsen: Plaats een ontwaakte pelgrim op een veld naast je Iwakura rotsen. De middelste velden moet je een grondstof voor betalen.

   

  Einde spel en puntentelling

  Na de 4e ronde stopt het spel en krijg je punten voor: paarse kristallen, eerste in de beurtvolgorde, unieke Bitoku-kaarten, schatten van het meer, Iwakura rotsen, visioenen en paarse vissen op het spelersbord.  De speler met de meeste punten wint het spel. 

   

  Bitoku: Resutoran

  De uitbreiding Resutoran bevat nieuwe onderdelen die je in 3 verschillende modules kunt toevoegen, of als je het helemaal uitdagend wilt maken, voeg je ze alle 3 toe.

  Je kunt nieuwe Yokai en nieuwe Iwakura rotsen toevoegen, deze nieuwe Yokai en rotsen zorgen voor nog meer punten. 

  Er zijn 15 nieuwe Kodama's toegevoegd voor de meren, er zijn gouden, witte en zwarte meren die elk op een eigen manier punten en beloningen opleveren. 

  Ook heeft de uitbreiding 65 nieuwe kaarten die ervoor zorgen dat er nog meer variatie in het spel zit. 

   

  Onze review

  Bitoku ziet er natuurlijk fantastisch uit. Al is het bord wel erg kleurrijk en daardoor soms wat onoverzichtelijk. Het spel heeft enorm veel onderdelen die allemaal los in de doos zitten, een insert is hierbij geen overbodig luxe. De regels zijn goed opgezet, maar je moet er wel even de tijd voor nemen, het is nogal veel. Het spel biedt enorm veel keuzes die je kunt maken en daarom zal het spel zeker niet voor iedereen weggelegd zijn. Doordat er zoveel keuzes zijn, is het ook mogelijk om diverse tactieken toe te passen, geen enkele tactiek zal de beste zijn. We raden Bitoku aan als je van zware, strategische spellen houdt die een paar uur duren. Door de vele kaarten en onderdelen is de herspeelbaarheid erg goed, vooral met 2 spelers gebruik je lang niet alle onderdelen. 

   

  De uitbreiding voegt nog meer variatie toe. Wij vinden het erg tof dat er 3 modules zijn die je los van elkaar kunt inzetten of allemaal tegelijk kunt spelen. 

   

  Ben je enthousiast en wil je Bitoku aanschaffen? Koop hem bij @spellenwinkel.nl!

  Engelse versie | Resutoran EngelsNederlandse versie

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.