Fried Potatoes (Speluitleg en Review)

Gepubliceerd op 27 februari 2024 om 16:00

Fried Potatoes is een snel kaartspel voor 2-6 spelers gebaseerd op gefrituurde aardappelen (of het nu patat of friet is). 

 

Doel van het spel

In Fried Potatoes probeer je als laatste over te blijven op het speelbord, dit doe je door zo min mogelijk ronden te verliezen. 

 

Hoe wordt Fried Potatoes gespeeld?

Het spel wordt gespeeld in ronden, totdat er nog 1 speler zijn pion op het speelbord heeft staan. Die speler wint het spel! Een ronde bestaat uit 4 gevechten, waarvan het laatste gevecht in elke ronde het belangrijkst is.

 

Voorbereiding

Verdeel de kaarten in aardappelkaarten en speciale kaarten, schud beide stapels apart van elkaar. Geef iedere speler 4 aardappelkaarten en 1 speciale kaart (2 als je het spel uitdagender wilt maken). Plaats het speelbord op tafel en zet je pion op het startvak. 

 

Een ronde

Een ronde bestaat uit 4 gevechten. De punten worden uitgedeeld en de volgende ronde kan beginnen. 

 

Een gevecht

Tijdens een gevecht spelen alle spelers een aardappelkaart en eventueel een speciale kaart (deze moet je bijna altijd tegelijk spelen met een aardappelkaart). De startspeler begint met het opgooien van een kaart, de andere spelers gooien in beurtvolgorde ook een kaart op. De kaart die ze opgooien moet altijd dezelfde kleur zijn als de kaart van de eerste speler. Kun je geen kaart spelen die dezelfde kleur heeft, dan mag je een andere kleur opgooien. De speler met de hoogste waarde van de kleur die als eerste is opgegooid, wint het gevecht. Deze speler mag nu het volgende gevecht beginnen. De eerste 3 gevechten zijn eigenlijk niet belangrijk in een ronde, het vierde gevecht bepaald of je strafpunt(en) gaat krijgen. Win je het laatste gevecht, dan ontvang jij als enige geen strafpunt(en). Alle andere spelers zetten hun pion 1 veld richting het Fried-vak. 

 

Alle kaarten worden weer geschud en iedereen krijgt weer 4 aardappelkaarten en 1 speciale kaart. De volgende ronde kan nu beginnen. 

 

Speciale kaarten

Iedere speler begint met 1 speciale kaart (of 2 als je het wat uitdagender wilt maken). Er zijn 6 verschillende kaarten. Alle kaarten, behalve de Disable Card moet je spelen in combinatie met een aardappelkaart.

The Mayo Dip

Met deze kaart mag je een kaart blind spelen, je hoeft ook geen kleur te bekennen als je dit kunt doen. 

Lucky Loser

Met deze kaart wordt de winnaar de verliezer, en de verliezer de winnaar. Alle waarde van de kaarten worden gespiegeld. Zo wordt een 8 een 1 en een 2 een 7. 

Fast Eater

Deze kaart kun je alleen in de eerste 2 gevechten van een ronde spelen. Hiermee bepaal je dat jij het volgende gevecht mag beginnen.

The Chameleon

Met deze kaart verander je de kleur van de kaart naar een kleur naar keuze. 

Hot Ketchup Card

Deze kaart laat alle kleuren verdwijnen. De hoogst gespeelde kaart wint het gevecht, ongeacht de kleur. 

Disable Card

De Disable Card zorgt ervoor dat het effect van een eerder gespeelde speciale kaart niet meer geldig is. Je moet deze kaart direct spelen als een andere speler een speciale kaart speelt. 

 

Speciale acties

Er zijn in dit spel 2 speciale regels die je kunt gebruiken.

I fry

Als je aan de beurt bent, kun je I Fry roepen. De inzet van deze ronde wordt nu verdubbeld. Dit wil zeggen dat alle verliezers van het laatste gevecht niet 1 strafpunt krijgen, maar 2 strafpunten. Als je hierin niet mee wilt gaan, dan lig je direct uit de ronde en krijg je 1 strafpunt. Alle andere spelers spelen door. 

Aardappelpuree

Roep je aardappelpuree, dan zeg je eigenlijk dat je alleen maar lage kaarten in je hand hebt (waarde 1-4). Maar dit hoeft niet zo te zijn, je kunt ook lekker bluffen. Je kunt met deze actie de 4 aardappelkaarten inruilen voor 4 nieuwe kaarten. Maar andere spelers mogen je controleren, denken zij namelijk dat je bluft dan draai je de 4 kaarten open. Heb je gebluft, mag je de kaarten niet ruilen en krijg je ook nog 1 strafpunt. Heb je niet gebluft, dan mag je de kaarten ruilen en krijgen alle andere spelers die jou wilde controleren 1 strafpunt. Wordt je niet gecontroleerd, dan ruil je de kaarten om. 

Einde spel en puntentelling

Als je met je pion op het laatste vakje komt van het speelbord (FRIED), dan lig je uit het spel. Als alle spelers op 1 na op dit vak staan stopt het spel. De speler die nog over is, wint Fried Potatoes!

 

Onze review

Fried Potatoes is een vermakelijk slagenspel van Hollandse bodem! We vinden het vooral fijn dat   het ook vanaf 2 spelers te spelen is. Al wordt het spel wel leuker met meer dan 2 spelers (net als de meeste slagenspellen). Het spel heeft simpele regels waardoor je het spel snel kunt uitleggen en kunt gaan spelen. Heb jij een vriendengroep waar de discussie over patat en friet centraal staat? Dan is dit spel iets voor jullie!

 

Ben je enthousiast en wil je Fried Potatoes aanschaffen? Bestel hem dan hier!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.