Tactigon (Speluitleg en Review)

Gepubliceerd op 3 april 2023 om 17:00

Tactigon is een snel abstract bordspel vol strategie. Het doet je misschien denken aan schaken. In deze blog leggen we het spel uit en geven we onze review. Dit spel is een prototype, de definitieve versie kan verschillen. 

 

Doel van het spel

In Tactigon probeer jij de winnaar te worden door ofwel de 2 gele vakken bezet te houden aan het einde van de beurt van de tegenstander, of door de pentagon van de tegenstander te verslaan.  

 

Hoe wordt Tactigon gespeeld?

Beide spelers beginnen het spel met dezelfde hoeveelheid speelstukken die op een vaste plaats starten. Er zijn 4 soorten speelstukken: cirkels (6x), driehoeken (3x), vierkanten (3x) en het pentagon. De startposities zijn aangegeven op het speelveld. Om de beurt voer je een actie uit, nadat je de actie hebt uitgevoerd is de volgende speler aan de beurt. 

 

Welke acties zijn er?

Je mag in je beurt 1 actie uitvoeren waaruit een tweede actie kan ontstaan. 

Verplaatsen

Je mag 1 van je speelstukken verplaatsen. De speelstukken hebben elk een eigen restrictie in hoeveel plekken ze mogen verplaatsen. Uiteraard mag je ook minder velden verplaatsen.

De cirkels mogen maximaal 1 stap verplaatsen;

De driehoeken mogen maximaal 3 stappen verplaatsen;

De vierkanten mogen maximaal 4 stappen verplaatsen;

Het pentagon mag maximaal 5 stappen verplaatsen.

De speelstukken mogen nooit over andere stukken bewegen, maar hoeven niet in een rechte lijn te bewegen. 

Gevecht

Komt een speelstuk na het bewegen op een veld waar een speelstuk van de andere speler staan, dan breekt er een gevecht uit. Het gevecht kan 2 mogelijke uitkomsten hebben, de verdediger verliest, of beide spelers verliezen het speelstuk. Na een gevecht is de beurt direct voorbij en is de volgende speler aan de beurt. Verloren speelstukken komen niet meer terug op het bord. 

Het schema hier naast (via de mobiele website staat de tabel onderaan) laat zien hoe elk speelstuk aanvalt/verdedigt.

Een zwaard betekent dat de verdediger verliest, bij 2 zwaarden verliezen beide spelers en een schild met zwaard betekent dat de aanvaller het andere speelstuk niet mag aanvallen.

Einde spel

Het spel eindigt zodra een speler 2 gele vakken bezet heeft aan het einde van de beurt van de tegenstander of als je het pentagon van de tegenstander verslaat. Mochten beide gevallen voorkomen, dan wint de aanvaller van het pentagon. 

 

Onze review

Tactigon is zoals ze zelf zeggen: Easy to learn, hard to master. Dit klopt helemaal, het spel heeft zeer weinig regels en de regels zijn erg duidelijk. Het spel speelt erg snel en het blijft nooit bij 1 potje, het werkt nogal verslavend. Het heeft ons erg verrast. Dit is een prototype, dus het werkelijke spel zal er anders uit zien. De speelstukken zijn ge‑3D‑print, hierdoor voelt het stevig aan en ziet het er nu al tof uit. 

 

    Ben je enthousiast geworden door deze blog en wil je Tactigon aanschaffen? Het spel is nu te koop via Kickstarter.

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.