Top 10 spellen gespeeld 2022

Gepubliceerd op 5 januari 2023 om 08:00

In deze blog nemen we jullie mee naar onze top 10 meest gespeelde spellen van 2022. 

10 - Floriferous

๐Ÿ“ Speluitleg:
Floriferous is een set collection spel waarin je bloemen en insecten gaat verzamelen en zo de juiste combinaties probeert te maken om zo veel mogelijk punten te verdienen. Het spel wordt gespeeld in 3 dagen en elke dag bestaat uit 5 rondes. De setup is afhankelijk van het aantal spelers, wij beschrijven het voor 2 spelers. Bovenin leg je 3 bounty kaarten waar doelen op staan. Daarna leg je 2 rijen met 5 kaarten neer, waarvan in de bovenste rij de 2e en 4e kaart dicht liggen. Op de 2e rij ligt een steen op de 1e, 3e en 5e kaart. De 3e rij bestaat uit 5 desire kaarten. Beide spelers zetten hun pion links naast het speelveld, de bovenste begint. Als je aan de beurt bent, kies je een van de kaarten in de volgende kolom, pak je die kaart en zet je je pion daar neer. De pion die het hoogst staat, begint de volgende ronde. Dit gaat zo verder tot je 5 kaarten hebt. Aan het eind van de dag leg je je flower token op de behaalde doelen van de bounty kaarten. Dag 2 werkt hetzelfde, maar dan naar links. Dag 3 gaat weer naar rechts. Je scoort punten door de juiste combinaties van kaarten te maken, bijv. door dezelfde soort of kleur bloemen te halen, verschillende insecten te verzamelen of ornamenten of stenen te sparen.

โญ Onze review:
Wij zijn verliefd op de looks en gameplay van Floriferous! Het artwork is prachtig met de aquarel tekeningen en de gameplay simpel. Het is een lekker licht en relaxed set collection spelletje met genoeg manieren om punten te halen. Het blijft bij ons vaak niet bij 1 potje, maar we willen dit keer op keer spelen. Nieuwe favoriet hier!

9 - Azul: Queen's Garden

๐Ÿ“ Speluitleg:
Azul: Queen’s Garden is de nieuwste Azul variant. Je gaat je tuin zo mooi mogelijk indelen en zo punten ontvangen. Ook in deze Azul pak je tegels en deze leg je op je persoonlijk bord. Het spel wordt gespeeld in 4 ronden en elke ronde begint met 1 dichte uitbreiding met 4 tegels erop. Als je aan de beurt bent kun je kiezen uit 1 van de 3 acties. Tegels pakken, tegels in je tuin plaatsen of passen. Als je een tegel pakt, moet je alle tegels pakken die of dezelfde kleur hebben, of hetzelfde patroon. Liggen er minder dan 4 tegels op een uitbreiding, wordt deze aan de kant gelegd en wordt op de volgende uitbreiding 4 nieuwe tegels gelegd. Liggen er geen tegels meer op een uitbreiding, dan wordt deze omgedraaid en kun je deze ook pakken. Leg je een uitbreiding of tegel in je tuin, moet je de kosten betalen, deze kost evenveel als het aantal punten dat deze waard is. Je betaalt de kosten door andere tegels in te leveren. Kan of wil je niets meer pakken/plaatsen, dan moet je passen. De speler die als eerste past, pakt de startspeler marker en gaat 1 punt naar achter. Nadat iedere speler heeft gepast, wordt de ronde gescoord. Zo worden er 4 ronden gespeeld en volgt er een eindtelling, setjes van patronen of kleuren geven je punten. Elke ronde leveren andere kleuren en patronen extra punten op. De speler met de meeste punten wint!

โญ Onze review:
Wij vinden deze Azul fantastisch! Deze vinden wij een stuk uitdagender dan de andere varianten, dus leuker voor de gevorderde spelers. Het is erg leuk dat de kosten/punten per tegel ook zijn uitgebeeld in vormen. Zo heeft de duif 2 vleugels, deze is ook 2 punten waard. De 3 vlinders, 3 punten etc.

 

Koop Azul: Queen's Garden hier!

 

8 - Riverside 

๐Ÿ“ Speluitleg:

In de roll & write Riverside probeer je als tourguide toeristen aan te trekken om ze mee te nemen op verschillende excursies. De kapitein gooit steeds de dobbelstenen. Elke gekleurde dobbelsteen staat voor een kleur boot en aparte excursie. Elke ronde heeft 3 fases. In fase 1 worden de dobbelstenen gegooid en het schip verplaatst. In fase 2 worden dobbelstenen gekozen en stoelen in de excursieboten gevuld. In fase 3 ga je, indien gewenst, op excursie. Eerst wordt de groene Noorderlicht dobbelsteen gegooid en boven de kapitein gelegd. Daarna worden de overige dobbelstenen gegooid, op waarde gerangschikt. De middelste daarvan bepaalt de huidige temperatuur. Het schip gaat dit aantal vakjes vooruit op de rivier. De dobbelstenen die hoger zijn dan de huidige temperatuur, gaan boven de kapitein. De rest gaat eronder. Vervolgens kies je een dobbelsteen (kies je een dobbelsteen boven de temperatuur, dan moet je het aantal vlammetjes doorkruisen) en het aantal ogen van die kleur streep je af in die kleur boot (van links naar rechts). De volgorde van rijen mag je zelf kiezen. Volle boten/rijen leveren voordeel op. Hierna kan je eventueel op expeditie, je mag maximaal 3 vakjes verplaatsen om op expeditie te gaan. Als het schip op het laatste vak terecht komt, stopt het spel direct en worden de punten geteld. 

 

โญ Onze review:

Riverside stond al erg lang op onze lijst en wat een topper is dit. Snel te begrijpen en makkelijk te spelen. Er zit veel snelheid in en het ziet er erg leuk uit. Het enige wat wij niet snappen is de puntentelling aan het einde, de speler met minder punten krijgt -15 punten, terwijl de speler met de meeste punten +15 bonuspunten krijgt.

7 - Take 5!

๐Ÿ“ Speluitleg:
Bij Take 5 is het de bedoeling om je kaarten af te leggen en daarbij zo min mogelijk koeienkoppen (minpunten) te halen. Dit is een spel waarbij je veel geluk moet hebben en een deel tactiek moet toepassen. 100% tactiek gaat niet zorgen voor de overwinning. Je bent afhankelijk van wat je medespelers voor kaarten spelen. 

โญ Onze review:

Doordat elke ronde weer verschillend is, blijft het tot op het laatste moment spannend wie de winnaar wordt van de ronde en wie de uiteindelijke winnaar wordt van het spel. Dit spel is voornamelijk leuk vanaf 3 spelers, met 2 spelers is het een stuk minder leuk.

 

Koop Take 5! hier!

 

6 - Lucky Numbers

๐Ÿ“ Speluitleg:
Om te winnen, probeer je in een potje Lucky Numbers als eerste je speelbord van 4x4 vakjes vol te krijgen met klavertjes vier. Afhankelijk van het aantal spelers worden er evenveel setjes van 20 klavertjes vier gedekt op tafel neergelegd. De kleuren van de klavertjes hebben daarna geen betekenis meer. Daarna pakt elke speler random 4 klavertjes en legt deze op de klavertjes die goud omrand zijn (linksboven de laagste en rechtsonder de hoogste). De bedoeling is om in alle rijen en kolommen oplopende cijfers neer te leggen. Om de beurt kun je een klavertje van de dichte stapel pakken of een open klavertje uit het midden van de tafel pakken. Als je een gedekt klavertje pakt dat je niet kunt of wilt plaatsen, plaats je deze open in het midden van de tafel. Het gepakte klavertje leg je op een leeg vakje op je speelbord of je verwisselt hem met een klavertje dat er al lag. Degene die je dan wegpakt, leg je open op tafel. Denk dus ook goed na wat je precies terug legt, want je wil je tegenstanders natuurlijk niet helpen.

โญ Onze review:
Lucky Numbers is een heerlijk vlot en simpel spelletje. Ideaal om mee te nemen op vakantie. Lucky Numbers is erg verslavend, het blijft bij ons nooit bij maar 1 potje. De geluksfactor in dit spel is wel hoog. Als de ene speler een gunstige startset aan klavertjes heeft en de andere speler een hele ongunstige, is de achterstand bijna niet meer in te halen.

 

Koop Lucky Numbers hier!

 

5 - Télos 

๐Ÿ“ Speluitleg:
Het woord Télos betekent in het Grieks ‘einde’. In dit spel strijd je om slagen met Griekse Goden. Het doel van het spel is om te voorkomen dat je de laatste slag in een ronde haalt. Haal je namelijk de laatste slag, dan telt dit als minpunten. De waarde van de kaart waarmee je de slag wint, zijn je aantal minpunten. Spelers moeten altijd een hogere kaart spelen dan wat er al op tafel ligt. Kun je dat niet? Dan moet je juist je laagste kaart spelen. En die wil je juist niet kwijt, want die komen goed van pas in de laatste ronde waar je de slag niet wil halen! Je kunt ook een Zeus kaart spelen die telt als joker, maar deze levert extra minpunten op als je daarmee de laatste slag haalt. Als iemand 2 of meer kaarten van dezelfde waarde speelt, moet iedereen ook bekennen met hetzelfde aantal kaarten. Kun je niet meerdere, hogere, dezelfde kaarten neerleggen? Dan mag je ook 2 opeenvolgende hogere kaarten neerleggen. Als je geen 2 hogere kaarten hebt, dan moet je je laagste kaarten opgooien. Je kunt het spel ook nog moeilijker maken met andere regels waarbij elke Zeus kaart een extra functie heeft.
โญ Onze review:
Wij vinden de meeste slagenspellen erg leuk, maar ze lijken vaak wel allemaal op elkaar. Télos is daarentegen vernieuwend, omdat je de laatste slag niet mag halen. Dit lijkt soms makkelijker dan je denkt. Wij spelen dit spel graag lang achter elkaar, omdat het verslavend werkt. Het is erg leuk om de laatste slag erachter te komen wie de sjaak is. Echt een aanrader als je van slagenspellen houdt, maar ook weleens afwisseling daarin wilt! Wisten jullie trouwens dat dit spel milieuvriendelijk geproduceerd is?

 

Koop Telos hier!

 

4 - Stella: Dixit Universe

๐Ÿ“ Speluitleg:
Stella is ook een competitief spel in het Dixit universum, maar het is wel een standalone game. Hou je van Dixit, dan hou je van Stella. Bij Stella werkt het alleen net andersom. Er zijn veel nieuwe Dixit kaarten met prachtige illustraties toegevoegd aan dit spel die je ook kunt combineren met alle andere Dixit kaarten. Er liggen 3 rijen van 5 kaarten op tafel en elke speler heeft een bordje. Elke ronde wordt er een kaartje met 2 woorden getrokken, gezamenlijk kiezen de spelers welk woord ze die ronde willen spelen. Elke speler kruist nu op zijn bordje aan welke kaarten hij bij dat woord vindt horen. Daarna legt hij zijn lantaarnfiche op het cijfer van het spoor corresponderend met het aantal kruisjes dat hij heeft gezet. Degene die als enige de meeste kruisjes heeft gezet, draait zijn lantaarnfiche om naar de donkere kant en kan minpunten krijgen. Wees dus niet te hebberig. Daarna noemen spelers om de beurt een kaart die ze aangekruist hadden. Als meer dan 1 andere speler ook die kaart had gekozen, ontstaan er ‘vonken’ en krijg je 2 punten. Als slechts 1 andere speler die kaart koos, krijg je een ‘supervonk’ en een extra punt, dus 3 punten. Zodra een speler een kaart noemt die door niemand gekozen werd, ligt hij er die ronde uit en verdient hij verder geen punten. Na elke ronde wordt er een rij kaarten vervangen. Degene met de meeste punten na 4 rondes, wint!

โญ Onze review:
Ook Stella hebben wij leren kennen via het Instagram account Spellenplank en net als Dixit, vinden wij dit echt een leukerd! Ideaal om met elk gezelschap te spelen. Het is een leuke variant op Dixit en we vinden het tof dat je de kaarten met elkaar kunt combineren. Wij zijn fan, vooral van de prachtige tekeningen!

 

Koop Stella hier!

 

3 - Dixit

๐Ÿ“ Speluitleg:
In Dixit waan je je in een fantasiewereld. Je krijgt allemaal 5 grote handkaarten met prachtige tekeningen erop die je doen wegdromen. Als je aan de beurt bent, bedenk je bij een van je handkaarten een zin of woord dat erbij past. Dit mag je vertellen, neuriën of zingen, het mag uit een liedje zijn of uit poëzie, je mag zo creatief zijn als je zelf wilt. De andere spelers kiezen van hun handkaarten ook een kaart die past bij hetgeen de speler net gezegd heeft. Dan worden de kaarten dicht geschud en open neergelegd bij elk een eigen cijfer. Daarna moeten de spelers raden welke kaart van de speler is die aan de beurt is. De speler die aan de beurt is, moet ervoor zorgen dat ten minste 1 speler zijn kaart raadt, maar niet iedereen. Als iedereen of niemand zijn kaart raadt, krijgt hij namelijk geen punten. Hij moet dus goed nadenken over welke hint hij geeft over zijn kaart. De andere spelers krijgen punten als ze de juiste kaart hebben gekozen en krijgen nog extra punten als iemand hun kaart kiest. Dit gaat zo door tot iemand 30 punten heeft verdiend, diegene is de winnaar van Dixit!

โญ Onze review:
Wij hadden zelf al wel van Dixit gehoord, maar dachten altijd dat dit spel niks voor ons was, omdat het snel zou vervelen. Toen we laatst een spellendag met @spellenplank hadden en we door hen kennis maakten met dit spel, waren we verkocht. De tekeningen van Dixit zijn prachtig en doen je wegdromen. Erg leuk dat je creativiteit de vrije loop krijgt en super tof dat je het kaartendek kunt vergroten met enorm veel verschillende uitbreidingen. Het is een erg toegankelijk spel dat voor iedereen leuk is, ook voor mensen die niet echt van spelletjes houden.

 

Koop Dixit hier!

 

2 - Wingspan

๐Ÿ“ Speluitleg & onze review:
Wat een prachtig spel! Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het is ook erg leuk om te spelen. De beurten gaan lekker snel, waardoor je nooit lang hoeft te wachten. Bij de eerste keer spelen, moet je er echt even de tijd voor nemen, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is het echt fantastisch. De uitlegvideo van @999games is hierbij ook erg helpend! Je kunt veel kanten op en verschillende stappen doorlopen. Je moet vogels met elk hun eigen speciale kracht verzamelen, eieren leggen, voedsel pakken en zo de meeste punten verzamelen.

โญ Onze review:

Op elke vogelkaart staan ook interessante weetjes over die vogel, erg leuk! Uitdagend, tactisch, spannend spel met oneindig veel mogelijkheden waarbij het tot op het eind spannend blijft wie er gewonnen heeft! Een eฬchte aanrader!

 

Koop Wingspan hier!

 

1 - Spicy

๐Ÿ“ Speluitleg & onze review:
In dit pittige, snelle kaartspel moet je het aandurven om risico’s te nemen. Al bluffend en gokkend probeer je zo veel mogelijk punten bij elkaar te krijgen. Iedereen start met 6 handkaarten. Tijdens je beurt kun je een kaart spelen of trekken. Als iemand een kaart speelt, legt hij deze gedekt op de open aflegstapel en noemt hij een specerij en een cijfer. Dit hoeft echter niet te kloppen. Er zijn 3 specerijen in het spel: chili, peper en wasabi. De eerste kaart die gespeeld wordt, moet altijd een 1, 2 of 3 zijn. Tenminste, je mag natuurlijk liegen. Zo wordt er met de klok mee door de spelers telkens opgehoogd in dezelfde specerij. Zodra iemand een speler niet gelooft, mag hij diegene uitdagen. Hij zegt ‘ik geloof het niet’, legt zijn hand op de specerijenstapel en noemt hetgeen hij wil uitdagen (het cijfer of de specerij). Als hij bijvoorbeeld kiest voor het uitdagen van het cijfer en het cijfer blijkt inderdaad anders, dan heeft de uitdager gewonnen en krijgt de hele specerijenstapel en legt deze voor zich neer, deze tellen aan het eind van het spel als punten. De verliezer moet 2 kaarten pakken en start een nieuwe specerijenstapel. Als je al je handkaarten kwijt bent, moet je dit hardop zeggen en wanneer je niet wordt uitgedaagd, krijg je een trofeeënkaart en pakt 6 nieuwe kaarten. Het spel kan op 3 manieren eindigen en dan worden de punten geteld. Met de smaakmaker kaarten kun je het spel nog uitdagender maken. 

โญ Onze review:

Wij vinden Spicy een heel leuk spel vanwege het bluf- en gok element dat vooral leuk is met meer dan 2 personen. Het gouden doosje ziet er natuurlijk fantastisch uit en het artwork is ook super mooi!

 

Koop Spicy hier!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.