Mobiele app: OCEANS­čô▒

Gepubliceerd op 20 december 2022 om 08:00

Oceans is een strategisch bordspel waarin je onderwater soorten verzameld en zo de meeste punten probeer te halen. Sinds kort is dit bordspel er ook in een app! In deze blog lees je alles over het spel en de app.

 

Het spel wordt gespeeld in ronden. Waarbij de spelers om de beurt de acties uitvoeren. Elke beurt bestaat uit 4 fasen:

1. Speel een kaart

2. 1 soort voorzien van voedsel

3. Scoren door veroudering

4. Kaarten aanvullen

 

Speel een kaart

Speel in deze fase 1 oppervlakte kaart als de Cambrische Explosie nog niet begonnen is. Zodra de Cambrische Explosie is begonnen, speel je 2 kaarten (Surface en/of Deep). Kaarten kunnen gespeeld worden om een soort te laten evolueren, of om een populatie te laten migreren.
Tijdens het spelen van kaarten mag je een willekeurig aantal eigenschappen verwijderen van een willekeurig aantal soorten.

1 soort van voedsel voorzien

Kies 1 van je soorten om te voeden. Je kunt voedsel nemen van het rif of aanvallen om populatie van een andere soort te nemen.

Scoren

Voor de Cambrische Explosie:
- Verwijder 1 populatie van elk van je soorten en plaats ze achter je spelers scherm.
Tijdens de Cambrische Explosie:
- Verwijder 2 populaties van elk van je soorten en plaats ze achter je speler scherm.

Uitsterven: Een soort sterft uit als het niet in staat is de volledige hoeveelheid voedsel te bereiken. Scoor wat beschikbaar is, gooi dan al zijn eigenschappen weg en plaats het soortenbord terug in de gemeenschappelijke voorraad.

Kaarten aanvullen

Doorloop elk van de volgende stappen:
1. Je mag 1 Deep kaart trekken:
- Trek de bovenste open kaart van een Genenpoolstapel. Als een Genenpoolstapel leeg is, draai je de bovenste kaart van de stapel Deep omdraaien om een nieuwe stapel te vormen of je trekt 3 kaarten van de Deep-stapel. Kies er 1 om in je hand te houden en leg de anderen open op elke genenpoolstapel.
2. Je mag een willekeurig aantal oppervlaktekaarten uit je hand afleggen. Deep kaarten mag je niet afleggen.
3. Trek van de stapel Surface-kaarten totdat je in totaal 6 kaarten in je hand hebt (Surface en Deep). 

 

Cambrian Explosion

De Cambrische Explosie begint wanneer de 1ste Oceaan-zone leeg is en blijft actief tot het
einde van het spel. Vanaf nu mag je diepte kaarten spelen.

 

Einde spel

Als er geen voedsel meer in de Oceaan is, leeg dan onmiddellijk de "RESERVE" voedselfiches in de 3e Oceaan zone. Dit betekent dat je in de laatste ronde van het spel zit. 
De spelers scoren:
- 1 punt voor elke populatie op hun scorestapel.
- 1 punt voor elke populatie op hun overlevende soort.
- de punten vermeld op hun bonusfiche.
De speler met de hoogste score wint. 

 

Wil je meer weten over het spel, check dan de video van Rodney: https://www.youtube.com/watch?v=oBDHmi7lsqI

 

Oceans Digital Board Game (iOS/Android) download je gratis via de appstore van iOS/Android, maar dit is een proefversie. Om het hele spel te kunnen spelen kun je deze aanschaffen met een eenmalige aankoop in de app (rond de 8 euro). Zo ontgrendel je 70 deep cards, 21 extra scenarios, een onbeperkte online multiplayer of speel je tegen een AI-tegenstander.

In de app is ook een deckbuilder-functie toegevoegd waarmee je het spel zelf kunt aanpassen om eigen unieke spellen te spelen. 

 

Wij vinden het spel erg leuk en omdat je hem op je mobiel kunt spelen, neem je het spel gemakkelijk mee op vakantie. Wij hebben het spel allebei op onze telefoon en daarom kunnen we dus ook tegen elkaar spelen. Erg leuk! Wel vinden wij dat de kaartjes soms wat klein zijn waardoor het soms niet heel snel te spelen is (je kunt de kaart ingedrukt houden om deze te vergroten).


Dit spel is voor review ter beschikking gesteld door @nothstargames


#northstargames #oceans #iOS #android #app #nintendoswitch #holiday #boardgamesofinstagram #boardgames #tabletopgames #tabletop #boardgamecommunity #boamephotography #boardgamer #boardgame #jogosdetabuleiro #juegosdemesa #jocsdetaula #giochidatavolo #jeudeplateau #jeudesociete #brettspiel #boardgamenight #gaming #boardgameaddict

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.