Top 10 spellen 2021

Gepubliceerd op 31 december 2021 om 18:00

In deze blog nemen we jullie mee naar onze top 10 van 2021. 

 

10 - Cubirds

📝 Speluitleg:
In dit razend populaire kaartspelletje met abstract getekende vogels probeer je families vogels samen te brengen. Als je een kleine familie vogels samenbrengt, mag je 1 van die vogels in je collectie leggen en bij een grote familie zijn dat 2 vogels in je collectie. Elke vogelsoort heeft een ander aantal vogels nodig om een familie te vormen. Hoe meer vogels die soort nodig heeft, hoe meer kaarten ervan in het spel zitten. Als je als eerste 7 verschillende vogels hebt verzameld of 2 keer 3 dezelfde vogels dan win je het spel. Er liggen vogelkaarten in een raster van 4 rijen en 3 kolommen. Elke speler start met 8 handkaarten en 1 kaart in zijn collectie. Als een speler kaarten uit het speelveld wil pakken, moet hij vogels insluiten door ervoor te zorgen dat er zowel links als rechts dezelfde vogel ligt. Je moet dan wel alle kaarten die je van die vogelsoort hebt, neerleggen. Als er in die rij alleen nog maar dezelfde vogels liggen, wordt er 1 vogel van de trekstapel bijgelegd net zolang tot er 2 verschillende liggen.

⭐ Onze review:
Cubirds heeft wat ons betreft een prachtige vormgeving. Wij vinden de vogel tekeningen erg leuk bedacht! Wij snappen wel waarom dit spel zo populair is, het is echt verslavend. Het is ook nog een hele opgave om dezelfde families te verzamelen zonder te veel kaarten weg te spelen. Je legt het spel snel op tafel en het speelt erg fijn. Wat wij leuk vinden, is dat je elkaar ook erg dwars kunt zitten als je dezelfde families verzamelt. Gezien de collecties open op tafel liggen, zie je dus waar iemand voor aan het sparen is. Er is ook een solo variant te spelen. Absoluut een topper!

 

Koop Cubirds hier!

 

9 - Cubeduel

📝 Speluitleg:
In dit toffe 1-2 speler spel moet je proberen om zo veel mogelijk blokjes van jouw kleur aan het einde van het spel zichtbaar te laten zijn aan de 3 bovenzijden van de kubus. Het lijkt een beetje op een driedimensionale versie van Tetris. Elke speler heeft identieke blokken om mee te bouwen. Je begint natuurlijk onderaan, dus moet je slim zijn en ervoor zorgen dat je de ander niet teveel helpt om veel punten te scoren. In dit spel kun je elkaar heel veel dwars zitten en het is tot op het einde altijd spannend wie er gaat winnen. Als aan het einde de kubus vol is, er nog wel lege gaten zijn, maar er geen volledig blokje meer inpast, dan heb je pech en mag je deze niet meer plaatsen. Met de 80 uitdagingen in verschillende niveaus is het ook solo te spelen.

⭐ Onze review:

Als er een spel is dat ons het meest positief verrast heeft, dan is het dit spel wel. Van tevoren hadden wij verwacht dat dit een spel was dat snel zou vervelen, maar niks is minder waar. Sterker nog, het is erg verslavend en het blijft bij ons nooit bij 1 spelletje, zelfs niet bij 5. We willen maar door en door, omdat het steeds een kick geeft als je wint. Wel hebben we gemerkt dat het echt je ding moet zijn: of je vindt het super leuk of je vindt het helemaal niks (omdat je niet van breinbrekers houdt). Wij vinden dit een absolute aanrader, echt een heerlijk spel voor urenlang speelplezier! En het is ook nog eens goed voor je ruimtelijk inzicht, concentratie, strategie en planning. Ook leuk voor kids (10+) dus!

 

Koop Cubeduel hier!

 

8 - Meeple land

📝 Speluitleg:
Meeple Land is een tegelleg spel dat gebaseerd is op het bouwen van je eigen pretpark en je bezoekers tevreden houden. A lá Rollercoaster Tycoon dus! Elke speler heeft zijn eigen grond om op te bouwen en krijgt een startkapitaal aan muntjes om attracties mee te bouwen. Je begint je beurt altijd met het kopen en neerleggen van attracties. De looppaden op de tegels moeten aangrenzen en elke attractie moet vanaf de ingang van het park bereikbaar zijn. Doodlopende paadjes mogen, maar leveren minpunten op. Er zijn ook speciale gebouwtjes, zoals een wc of een souvenirwinkel die voor extra geld of meeples kunnen zorgen als ze aangrenzend zijn met de juiste attractie. Kun of wil je geen attracties meer bouwen? Dan pas je en kies je een van de bussen met bezoekers. Let erop welke je kiest, want elke attractie trekt andere bezoekers aan. Het voordeel om als eerst te passen, is dus dat je als eerst een bus mag uitkiezen en soms je tegenspelers met verkeerde bezoekers laat zitten. Meeples die je niet kwijt kunt in je park, moeten namelijk bij de ingang wachten en leveren aan het einde van het spel minpunten op. Je kunt extra grond, ingangen of specifieke meeples kopen d.m.v. advertenties. Als iedereen een bus heeft gekozen, worden de inkomsten geteld en die krijg je in muntjes van de bank. Zo worden er 4 rondes gespeeld en ontvang je elke ronde steeds minder startkapitaal. Hoe meer verschillende attracties je hebt, hoe meer bonuspunten je krijgt. Wie aan het eind van het spel de meeste punten heeft en dus het meest succesvolle park heeft gebouwd, wint!

⭐ Onze review:

Wij vinden dit een fan-tas-tisch spel! Doordat het zó leuk is om je eigen park te bouwen en meeples aan te trekken, maakt de eindstand helemaal niet veel uit. Je hebt sowieso een geweldig half uur tijdens het spelen van dit toffe spel dat ons doet denken aan die goede oude ‘Rollercoaster Tycoon’-tijd!

 

Koop Meeple Land hier!

 

7 - TEN

 

📝 Speluitleg:
TEN is een push your luck spel met een element waarin geboden moet worden. Het is de bedoeling dat je van elke kleur (oranje, roze, blauw en groen) zoveel mogelijk kaarten verzamelt (1 t/m 9). Als je een set van 9 kaarten van dezelfde kleur hebt, krijg je 1 bonuspunt, dus is 1 set 10 punten waard. Aan het einde van het spel wordt per kleur gekeken hoeveel kaarten opeenvolgend je hebt. Je krijgt dan punten voor het aantal opeenvolgende cijfers. Als je aan de beurt bent, draai je telkens een kaart om. Je kunt doorgaan met omdraaien tot je zelf wil stoppen. Heb je namelijk kaarten liggen met bij elkaar opgeteld een waarde van meer dan 10, dan ben je Bust! De kaarten met getallen erop gaan naar de markt en jij krijgt 1 Bust token (waarde van 3 Currency). Met deze tokens kun je kaarten uit de markt kopen of bieden op jokers. Als je een kaart met dobbelsteenogen omdraait, wordt dit aantal afgetrokken van de totale waarde van alle kaarten die op tafel liggen. Als je op tijd (voordat je meer dan 10 hebt) stopt, dan kun je ervoor kiezen om de kaarten met dobbelsteenogen te pakken. Het aantal ogen op deze kaarten krijg je dan in Currency tokens. De kaarten met cijfers gaan dan naar de markt. Ook kun je ervoor kiezen om juist de kaarten met cijfers te pakken. De andere speler krijgt dan echter de Currency tokens van de kaarten met dobbelsteenogen. Zodra een speler een joker omdraait, mogen de andere spelers hierop bieden met hun Currency tokens. Aan het eind van je beurt, als je niet Bust bent, mag je ook nog een kaart kopen van de markt.

⭐ Onze review:

TEN is een erg kleurrijk en vermakelijk spel. Zeer verslavend! Een van onze favorieten momenteel!

 

Koop TEN hier!

 

6 - De Zoektocht naar El Dorado

 

📝 Speluitleg:
 In de zoektocht naar El Dorado probeer je als eerste met je poppetje(s) in El Dorado te komen. Onderweg kom je verschillende hindernissen tegen en kun je speciale kaarten kopen om je sneller voort te bewegen. De kaarten die je speelt, komen op een gegeven moment terug in je trekstapel (behalve sommige kaarten die je maar 1 keer mag gebruiken) en je trekstapel wordt steeds uitgebreider door je gekochte kaarten. Omdat je elkaar niet mag passeren op een veld, kun je elkaar ook lekker dwarsbomen.

⭐ Onze review:

Dit is volgens ons echt een fantastisch spel! Wij zijn enorm fan! Een interactief en spannend spel. Omdat je, voordat het spel begint, zelf het speelbord bepaalt met de losse, dubbel bedrukte tegels die vrij neer te leggen zijn, is elk spel anders en uitdagend. Ook heel leuk met z’n tweeën, omdat je dan allebei met 2 poppetjes speelt. Thanks to @despellenwinkelbreda, die ons dit spel hebben getipt!

 

Koop El Dorado hier!

 

5 - Everdell

 

📝 Speluitleg:
In dit prachtige worker placement spel met adembenemend artwork maak je door kaarten neer te leggen je eigen stad om daarmee zoveel mogelijk punten te verzamelen in het sprookjesbos. Als je aan de beurt bent, kun je kiezen uit 3 acties: een kaart spelen, een werker plaatsen op een actieveld en deze uitvoeren of je voorbereiden op het volgende seizoen. Als je een kaart speelt, mag je kiezen uit je handkaarten of uit de weide en moet je de aangegeven kosten betalen (besjes, takken, kiezelstenen en/of hars). De kaarten bestaan uit boswezens en gebouwen. Elk boswezen is gekoppeld aan een specifiek gebouw. Elke kaart heeft zijn eigen actie en mag op een bepaald moment gespeeld worden (meteen, bij het spelen van een andere kaart, bij de start van een specifiek seizoen of wanneer je er een werker op zet) en door de juiste combinaties aan kaarten te maken, kun je veel acties uitvoeren. In je stad mogen maximaal 15 kaarten liggen en je mag er maximaal 8 in je hand hebben. Zodra je je hebt voorbereid op het volgende seizoen, omdat je geen kaart meer kan of wil spelen of je geen werkers meer hebt, pak je al je werkers van het bord en de extra werker(s) voor het volgende seizoen en voer je de bijbehorende actie uit die op de Evertree staat aangegeven.

⭐ Onze review:

Everdell is ronduit fantastisch. Je wordt helemaal vrolijk van dit spel door de prachtige vormgeving. Het spelmechanisme is duidelijk en speelt fijn, waardoor het snel te leren is. Wel moet je het een aantal keer gespeeld hebben om de acties op de kaarten te leren kennen, waardoor je gemakkelijker combinaties kan maken. Dit spel is niet voor niks ‘hot and happening’ in de boardgamecommunity. Wat ons betreft een absolute en onmisbare topper!

 

Koop Everdell hier!

 

4 - Pharaon

 

📝 Speluitleg:
In Pharaon moet je als kind van de farao zo veel mogelijk prestigepunten (PP) behalen door verschillende gebieden rond de ‘Tafel der Goden’ te bezoeken. Met verschillende hulpbronnen (gekleurde fiches) kun je toegang krijgen tot de verschillende gebieden en de acties uitvoeren. Zo kun je een grafkamer bouwen, je omringen met edelen, handwerkers in dienst nemen, offers brengen en vooruitgaan in het Nijlgebied. Het spel wordt in 5 rondes gespeeld. Je kunt ook PP behalen door te voldoen aan de eisen van de verschillende goden. Bij het betreden van een gebied moet je een bepaalde hulpbron betalen, heb je deze kleur ook nodig in het gebied zelf, dan krijg je die als korting. Zet je hulpbronnen dus slim in, zodat je zo veel mogelijk acties kunt doen. Als je niet meer kunt of wilt spelen in de ronde, kun je passen. Je komt dan in de piramide en krijgt voordelen zolang de andere spelers nog niet allemaal gepast zijn. Als je gepast hebt, mag je ook een vaas met hulpbronnen kiezen. Als je daarnaast als eerste past, krijg je ook een starttegel die 3 PP waard is.

⭐ Onze review:
Pharaon was voor ons nog onbekend, maar het is een prachtig spel met veel actiemogelijkheden en een makkelijk te leren spelconcept. De herspeelbaarheid is ook erg hoog door het bord dat elke ronde draait en de losse onderdelen van het speelbord die bij elk spel anders liggen. De scores liggen telkens dicht bij elkaar en omdat je op zoveel verschillende manieren PP kunt halen, is het tot het einde spannend wie er gaat winnen. Je kunt elke keer een andere tactiek toepassen bij dit spel, er is niet maar 1 winnende tactiek. Een nieuwe favoriet!

 

Koop Pharaon hier!

 

3 - Viticulture

 

📝 Speluitleg:
Deze prachtige worker placement staat helemaal in het teken van het maken van wijn. Het spel speelt zich af over meerdere jaren. Elk jaar worden alle 4 de seizoenen doorlopen. In de lente bepalen de spelers welk extraatje ze willen ontvangen en bepalen ze wie er als eerste werkers mag plaatsen. In de zomer worden er werkers neergezet en worden acties uitgevoerd. Zo kunnen er druiven geplaatst worden, geld verdiend worden bij een wijnproeverij, gebouwen gebouwd worden om de oogst te verbeteren of speciale acties uitgevoerd worden door de bezoekers. Ook kun je, als je te weinig geld hebt, een stuk land verkopen. In de herfst kiest iedereen en zomer of winter bezoekerskaart. De bezoekerskaarten zorgen altijd voor voordelen (geld of overwinningspunten) voor de speler en soms ook voor de medespelers. Daarna, in de winter, worden de overige werkers, indien nog beschikbaar, geplaatst. Er kunnen velden geoogst worden, er kan wijn gemaakt worden van de druiven, druiven of wijn verkocht worden, etc. Als het jaar voorbij is, worden de werkers teruggehaald en rijpen de druiven en verjaren de wijnen. Zo worden ze meer waard. Degene die 20 overwinningspunten heeft behaald, wint het spel!

⭐ Onze review:

In dit spel zijn enorm veel verschillende acties mogelijk en ook kun je veel verschillende tactieken gebruiken. Wij vinden het heel sterk dat het verhaal van het spel klopt. Alle acties die je kunt doen, zijn in volgorde van hoe wijn echt gemaakt wordt. En het ziet er ook nog eens fantastisch uit. Al die verschillende kleine meeples, geweldig! Wij hebben ook de uitbreiding Tuscany die we snel eens gaan proberen. Deze uitbreiding schijnt veel toe te voegen aan het basisspel.

 

Koop Viticulture hier!

 

2 - Fireball Island

 

📝 Speluitleg:
Fireball Island is wat ons betreft het allerleukste spel dat in onze kast staat! In Fireball Island probeer je met jouw toerist zo veel mogelijk schatten te verzamelen en daarmee te eindigen met de meeste punten. Onderweg kun je bekogeld worden met vuurballen (rode en oranje knikkers) door andere spelers die daardoor jouw schatten kunnen afpakken. Met actiekaarten verplaats je jezelf en mag je een actie uitvoeren (zoals een vuurbal afvuren of Vul-Kar of een palmboom draaien om de richting van een vuurbal te bepalen). Het element van het elkaar bekogelen met vuurballen maakt het hele spel zó spannend en leuk dat je je weer helemaal kind voelt. Het spel is daardoor ook goed geschikt om te spelen met kinderen. Ook de rode diamant (het hart van Vul-Kar) kun je, door elkaar in te halen, van elkaar afpakken. Zo blijft het hele spel spannend wat er gebeurt en of je wel veilig bent. Het is een ware klopjacht op elkaar en dat zorgt voor alleen maar plezier! Souvenirkaarten helpen je met speciale krachten om bijv. je schatten te beschermen. Onderweg verzamel je ook nog verschillende kleuren snapshots en zodra je alle kleuren verzameld hebt, is het einde van het spel geactiveerd. Zorg dat je snel terug gaat naar de Helokopter, daarna hebben de andere spelers nog maar 2 beurten om ook de heli te halen!

⭐ Onze review:

Het spel heeft ook nog eens enorm veel uitbreidingen waarmee je het speelbord, dat al heel groot is door de 3 onderdelen, nóg groter kunt maken. Enorm grote doos, enorm groot spel, enorm veel plezier!

Koop Fireball Island hier!

 

1 - Stenen Tijdperk

 

📝 Speluitleg:
 Je probeert met jouw stamleden te overleven in het stenen tijdperk. Dit doe je door verschillende grondstoffen te verzamelen om hutten te bouwen en beschavingskaarten te verzamelen. Aan het einde van de ronde moet je ook zorgen dat al jouw stamleden te eten krijgen. Doe je dit niet en kun je niet compenseren met grondstoffen, dan krijg je meteen 10 strafpunten! Zorg dus ook dat je op tijd op het wild gaat jagen en voedsel verzamelt. In jouw beurt kun je uit meerdere acties kiezen door je werker daar te plaatsen. Het leuke aan deze worker placement is dat je bij het jagen op voedsel en het zoeken naar grondstoffen een groot aantal werkers tegelijk mag neerzetten! Heel tof, want hierdoor kun je nog tactischer spelen. Hoe meer werkers je plaatst bij de grondstoffen, hoe meer dobbelstenen je mag gooien om te bepalen hoeveel grondstoffen je daadwerkelijk krijgt. Ga naar de gereedschapsmaker om bijlen te verzamelen en daarmee je dobbelsteenworp te verhogen. Ga naar de liefdeshut met 2 stamleden om 1 extra stamlid te krijgen of zet een stamlid bij de graanhut om vooruit te gaan op het graanspoor en minder eten te hoeven betalen voor je stamleden. Elke plek mag maar door werker(s) van 1 speler bezet worden. Kies je acties dus slim en wees tactisch. Door de juiste beschavingskaarten te verzamelen kun je enorm veel punten verdienen aan het einde van het spel!

⭐ Onze review:

Wij dachten dat dit spel heel moeilijk te leren zou zijn, maar het blijkt een van de toegankelijkste en leukste worker placements te zijn die wij ooit gespeeld hebben! Het speelt niet alleen geweldig, maar het artwork, vooral op het bord, is enorm gedetailleerd! Wij zijn enorm verrast door de gameplay van Stenen Tijdperk en kunnen niks bedenken dat we er niet leuk aan vinden! Gekregen van onze lieve vrienden voor onze bruiloft!

 

Koop Stenen Tijdperk hier!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.