Barcelona (Speluitleg en Review)

Gepubliceerd op 14 november 2023 om 17:00

In Barcelona neem je de rol aan als bouwer in de 19e eeuw, waarbij bewoners van Barcelona uit de oude stad vertrokken. In deze blog leggen we het spel uit en geven we onze mening.  

 

Doel van het spel

In Barcelona ga je, net als in veel andere spellen, proberen de meeste punten te halen. Punten haal je tussendoor en aan het einde krijg je nog punten voor bepaalde doelen. Hier komen we later op terug.

 

Hoe wordt Barcelona gespeeld?

Barcelona wordt gespeeld in ronden tot het einde van het spel wordt geactiveerd. Elke ronde plaats je 2 inwoners op kruispunten en voer je de bijbehorende acties uit. 

 

Voorbereiding

Het speelbord wordt in het midden van tafel geplaatst. Leg een aantal inwoners op het inwonersspoor als jullie met minder dan 4 spelers spelen. Iedere speler kiest een kleur en pakt hierbij alle bijbehorende spelersonderdelen. Leg alle onderdelen op je spelersbord. Leg alle andere onderdelen op een plaats waar alle spelers er goed bij kunnen. 

 

Een ronde

Een ronde bestaat uit 4 fasen per speler. In de eerste fase plaats je 2 inwoners. De inwoners plaats je op een kruispunt. Aan elk kruispunt zitten andere combinaties van acties verbonden. Je voert de acties direct uit. Na het uitvoeren van de acties ben je verplicht een gebouw te plaatsen indien mogelijk, je haalt dan de inwoners van het speelbord en plaatst deze op het inwonersspoor. Hierna wordt er gekeken of er een tussentijdse score wordt uitgevoerd. Zo niet, dan pak je 2 nieuwe inwoners uit de buidel. Hierna is de volgende speler aan de beurt. 

 

Inwoners plaatsen en acties uitvoeren

Je pakt je 2 inwoners en plaats ze in een willekeurige volgorde op het bord. Voor sommige locaties moet je een munt betalen. Nadat je de inwoners hebt geplaatst, voer je de bijbehorende acties uit. Je mag elke actie maar 1 keer uitvoeren. Je kijkt naar de actie die hoort bij de verticale-, horizontale- en diagonale straat. De acties kunnen een combinatie zijn van de volgende acties:

 • Je krijgt 1 doek en 3 overwinningspunten
 • Je krijgt 2 munten
 • Plaats een Cobblestone (een typisch steentje uit Barcelona)
 • Bouw 1 Brede straattegel of 2 Smalle straattegels. Je pakt de straten van je spelersbord en je krijgt voor het plaatsen van straten punten. je telt het aaneengesloten straattegels in dezelfde straat (elke tegel in een rechte lijn). Je krijgt 2 punten per brede straat, je krijgt 1 punt per smalle straat. 
 • Bouw een kruispunt en betaal de kosten indien van toepassing. 
 • Verbeter een Modernisme-project. Je verplaatst één Modernisme-marker die nog op zijn
  onderste positie ligt naar de bovenste positie.
 • Neem een van de 4 beschikbare Modernisme-project tegels en leg ze op een van de
  de lege Modernisme Project-velden op je bord. Deze projecten leveren je aan het einde van het spel punten op.
 • Bouw een openbare dienst. je betaald 3, 2 of 1 munten om een van de beschikbare Openbare
  Dienst tegels te bouwen. 
 • Je kunt 2 punten omhoog gaan op het Cerdà spoor.  (Het Cerda spoor is belangrijk voor de tussentijdse puntentelling. 
 • Verplaats je tram. Je kunt 2 dingen doen: 1: je Tram plaatsen/verplaatsen. 2: optioneel een passagier plaatsen, die je extra extra acties geven.

Gebouwen bouwen

Als je een gebouw kunt bouwen, ben je verplicht om een gebouw te plaatsen. Afhankelijk van het aantal inwoners om een blok kun je een niveau 1, 2 of 3 bouwen. Niveau 3 gebouwen leveren je meer voordelen op. Je haalt de inwoners van het speelbord en legt deze op het inwonersspoor. Staat er een bonus afgebeeld, dan ontvang je deze direct.

Tussentijdse score

Is 1 van de inwonerssporen vol, dan volgt er een tussentijdse puntentelling. Het doel van het zojuist voltooide gedeelte wordt nu gescoord. Hierna speel je verder vanaf het volgende vak. 

 

Einde spel en puntentelling

Als 1 van de inwonerssporen helemaal compleet is, stopt het spel. De ronde wordt nog wel afgemaakt. Alle spelers verdienen nu punten op basis van de verwijderde Cobblestones van je bord, het aantal passagiers die je hebt geplaatst. Hierna ga je voor al je Modernisme-tegels kijken hoeveel punten deze opleveren. Op elke tegel staat een voorwaarde en een aantal punten. Scoor punten afhankelijk van het aantal keer je aan de voorwaarde hebt voldaan en vermenigvuldig met het getal naast de corresponderende Modernisme-marker naast die tegel. De speler met de meeste winstpunten aan het einde van het spel is de winnaar.

Onze review

Barcelona ziet er natuurlijk geweldig uit, het spel is enorm kleurrijk. Het kost wel even wat tijd om alles op te zetten door de vele losse onderdelen, hierdoor kost het ook aardig wat ruimte op tafel.  Helaas heeft het spel ook geen insert of iets dergelijks. In de handleiding staan veel historische feitjes over de stad, dit vinden wij persoonlijk erg leuk en hierdoor klopt het spel thematisch ook erg goed. Wist je dat de tekeningen helemaal overeenkomen met de stad Barcelona?

Met 2 spelers vinden we hem al erg leuk spelen en zijn dan ook erg benieuwd hoe het spel met 3/4 spelers speelt. Weer een toppertje van @boardanddice!

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.