Encyclopedia (Speluitleg en Review)

Gepubliceerd op 25 november 2022 om 16:00

Encyclopedia speelt zich af in 1739, en als ambitieuze natuuronderzoekers en avonturiers zijn jullie door Comte de Buffon - de voorganger van Darwin - ingehuurd om hem te helpen de eerste encyclopedie van de natuurgeschiedenis te maken. Om dit te doen moet je onderzoek doen, ambitieuze expedities organiseren en studies publiceren over 's werelds meest fascinerende wezens! In deze blog leggen wij het spel uit in wat meer detail en kun je onze mening lezen.

 

Doel van het spel

Encyclopedia is een worker placement gebaseerd op dobbelstenen. Je doet onderzoek naar wezens en leidt expedities. Vervolgens publiceer je je ontdekkingen en scoor je punten! Wie aan het einde van het spel de meeste punten heeft, wint het spel. 

 

Hoe wordt Encyclopedia gespeeld?

Iedere speler krijgt een eigen spelersbord met daarbij onderzoeksblokjes, een reputatie steen en 2 scoretokens. De startspeler wordt willekeurig bepaald. Het spel wordt gespeeld in 6 ronden en elke ronde heeft 4 beurten waarin je diverse acties kunt uitvoeren, deze bespreken we hieronder.

 

Een ronde

Aan het begin van elke ronde, wordt er een ronde token open gedraaid, deze kan een extra bonus geven die iedere speler krijgt, maar kan ook leeg zijn en dus geen bonus geven. Een ronde begint met het pakken van 4 dobbelstenen uit de zak, deze leg je vervolgens op je spelersbord. Er worden dierkaarten opengelegd en 6 expert kaarten. Elke speler is 4 keer aan de beurt in een ronde. Heeft iedereen de beurten gespeeld, worden de nog openliggende dier- en expertkaarten afgelegd en begint er een nieuwe ronde.

Dobbelstenen

De dobbelstenen die je hebt liggen, zijn niet alleen beschikbaar voor jou, maar ook voor je medespelers. Pakt een medespeler een dobbelsteen van jouw spelersbord, ben jij hem kwijt, maar dan ontvang jij wel de bijbehorende bonus.

 

Acties

Hieronder beschrijven wij de 6 verschillende acties die je kunt uitvoeren. Een actie speel je door een dobbelsteen vanuit je spelersbord naar het bord te verplaatsen. Voor sommige acties is het belangrijk welke kleur en/of waarde dobbelsteen je plaatst. Heb je vragen, laat het ons gerust weten in een reactie.

Ambassade (Embassy)

De Ambassade beloont je met Expeditie-fiches! De kleur van de dobbelsteen is hier niet belangrijk, maar hoe hoger de waarde, hoe meer fiches je krijgt. Met deze fiches kun je de kleur van een dobbelsteen veranderen, of de waarde van de dobbelsteen met 2 verhogen tijdens een Expeditie-actie.

Bank (Bank)

Als je een dobbelsteen bij de Bank legt, kun je geld inzamelen voor je werk en krijg je 5 munten. Elke kleur of waarde dobbelsteen kan hier gebruikt worden. De munten die je krijgt, kunnen gebruikt worden om de waarde van een dobbelsteen te verhogen! Elke munt is een extra waarde op de dobbelsteen.

Universiteit (University)

In de Universiteit kun je een Expert inhuren voor je onderzoeksteam. Deze kaarten geven speciale bonussen die tijdens het spel of aan het einde van het spel van kracht worden. Op de universiteit doet de waarde van de dobbelsteen er niet toe, maar als de kleur ervan overeenkomt met die van de Expert-kaart, krijg je een extra Expeditie-fiche!

Academie (Academy)

Door een dobbelsteen te plaatsen op de vierde locatie van het bord, de Academie, kun je een dier kiezen om te bestuderen. Je dobbelsteen moet dezelfde kleur hebben als de dierenkaart die je wilt nemen, en afhankelijk van de waarde van je dobbelsteen krijg je ook een aantal Reputatiepunten. Reputatiepunten leveren je tijdens het spel leuke bonussen op!

Elke dierenkaart heeft een aantal kenmerken: de categorie (vogel, reptiel of zoogdier), het dieet, de habitat en het klimaat.

Expeditie (Expedition)

Als je een dobbelsteen op een Expeditie legt, kun je een continent naar keuze bezoeken om de gekozen dierenkaarten met dezelfde kleur te onderzoeken. De dobbelsteen moet dezelfde kleur hebben als het continent dat je wilt onderzoeken. De waarde van de dobbelsteen bepaalt hoeveel onderzoek je kunt doen!

De verschillende soorten op elke dierenkaart hebben allemaal onderzoekskosten, die je moet betalen met de waarde van de dobbelsteen, plus eventuele munten en andere fiches die je wilt uitgeven. Je plaatst onderzoeksblokjes op de kaarten om aan te geven welke van de types je hebt bestudeerd. Voor elk blokje dat je plaatst, krijg je punten zoals aangegeven staat op de dierkaart.

Publicatie (Publication)

Zodra je je onderzoek hebt gedaan, kun je je bevindingen met de wereld delen! De laatste actie op het bord is Publicatie. Om je onderzoek te publiceren, moet je een dobbelsteen plaatsen op een van je dierkaarten, dit wordt je referentiedier. De dobbelsteen die je kiest moet dezelfde kleur hebben als je referentiedier, en de waarde ervan bepaalt de soort die je mag publiceren. Je mag alle dieren van dezelfde kleur die je hebt tegelijk publiceren en die minstens één ding gemeen hebben (hun type of hun kleur) met je referentiedier! Je onderzoekblokjes worden dan verplaatst naar het Publicatiegedeelte van het bord en leveren onmiddellijk punten op. De verzamelde onderzoeksblokjes leveren ook punten op tijdens het einde van het spel! De gepubliceerde dierkaarten van hetzelfde continent als je refentiedier worden opzij gelegd, overige kaarten waarvan je eigenschappen hebt gepubliceerd worden afgelegd. Je krijgt een royal seal als waardering voor je publicatie (deze kun je inzetten als bonussen, of bewaren voor punten aan het einde van het spel).

 

Einde spel

Het spel eindigt na zes ronden. Je krijgt punten voor je verzamelde dierkaarten/expertkaarten van dezelfde kleur. Voor je onderzoeksblokjes krijg je punten, voor elke royal seal krijg je 4 punten. Je krijgt 1 punt per 2 munten en je krijgt 1 punt per Expeditie-fiche die je nog hebt liggen. De speler met de meeste winstpunten wint!

 

Onze review

Encyclopedia is een worker placement spel dat makkelijk te leren is, maar moeilijk te beheersen is. Het ziet er prachtig uit en ondanks de vele acties, is het spel redelijk toegankelijk. De acties zijn duidelijk en passen goed bij het thema van het spel, hierdoor zijn de verschillende acties wel duidelijk. Je hebt invloed op de dobbelstenen, omdat je die van je tegenstanders kunt pakken en de waarde en/of kleur kunt aanpassen. Wel vinden wij dat je geen invloed hebt op de kaarten die op tafel komen, waardoor het best moeilijk kan zijn om veel kaarten te verzamelen. Wij hadden het meer in balans gevonden als je ook invloed kon uitoefenen op het verversen van kaarten. 

Al met al een topper die er erg mooi uit ziet!

Op onze foto's zie je houten en metalen componenten. Deze zijn niet standaard inbegrepen, maar hebben wij kunnen backen tijdens de kickstarter campaign. 

 

Ben je enthousiast geworden door deze blog en wil je Encyclopedia graag spelen? Koop hem hier

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.