In Mushroom Sorcerer strijd je met andere tovenaars om ‘The Great Sorcerer’ te worden. De versie die wij hebben ontvangen is een prototype, de definitieve versie kan daarom verschillen. In deze blog leggen wij het spel uit in wat meer detail en kun je onze mening lezen.
Doel van het spel
In Mushroom Sorcerer ga je de strijd aan met andere tovenaars om de machtigste tovenaar te worden. Dit doe je door paddenstoelen (GU) te laten groeien en aanvallen uit te voeren en hiermee punten te verzamelen. Je kunt op 2 manieren winnen: Forest Dominance of Moons' Blessing (hierover later meer).
Hoe wordt Mushroom Sorcerer gespeeld?
Iedere speler krijgt een eigen spelersbord met daarbij 1 mana, 5 druppels, 2 flasks, 5 toverdrankjes met persoonlijke voordelen en 4 sorcerer platformen. De speler die het laatst een paddenstoel heeft gegeten wordt de startspeler en ontvangt de start token. De volgorde wordt bijgehouden op het volgordespoor. Het spel wordt gespeeld in verschillende ronden en elke ronde heeft 3 fasen met daarin 3 beurten waarin je diverse acties kunt uitvoeren, deze bespreken we hieronder.
Een ronde
Een ronde heeft 3 fasen, waarbij de eerste fase wordt overgeslagen in de eerste ronde. Je hebt de Twilight-, Nacht-, en Dagfase.
In de twilightfase krijgt iedere speler even veel druppels als het aantal flasks die de speler heeft liggen. Hierna kies je welke van je beschikbare toverdrankjes je deze ronde wilt spelen.
Als iedere speler dit gedaan heeft begint de nachtfase, deze bestaat uit 3 beurten waarin je vaste acties kunt uitvoeren en vrije acties. Wanneer iedereen 3 beurten heeft gehad volgt de dagfase. Tijdens de dagfase krijgt iedere speler grondstoffen gelijk aan de levels waar zijn tovenaars op staan op het spoor op het bord (de verschillende sporen zijn donder, water, vuur, steen en maan). Hierna wordt de startvolgorde aangepast, de speler die de minste punten heeft wordt de startspeler.
Welke acties zijn er?
Hieronder beschrijven wij de 4 basisacties en 2 vrije acties. Heb je vragen, laat het ons gerust weten in een reactie.
Basisacties
Spreuken nemen
Je kunt in je beurt 2 spreuken nemen van de openliggende stapels op het bord. Er liggen totaal 4 stapels waaruit je kunt kiezen, waarvan degene met ster maar 1 keer in het spel gebruikt kan worden. De andere 3 mag je maximaal 1 keer per ronde gebruiken. Je spreuken blijven op je spelersbord liggen en je kunt er maximaal 6 kwijt, kies dus slim.
GU laten groeien
Je kunt er voor kiezen om maximaal 2 GU (paddenstoelen) te laten groeien. Als je dit doet, maak je je toren groter en ga je vooruit op het spoor van de desbetreffende grondstof. Je kunt je GU laten groeien aan de hand van de tabel.
Level 1 toren: dit kost je 1 druppel
Level 2 toren: dit kost je 2 druppels
Level 3 toren: dit kost je 3 druppels
Level 4 toren: dit kost je 4 druppels. Dit is tevens de maximale hoogte.
Bouw je een GU, lever je druppels in, je krijg dan evenveel grondstoffen van de GU die je bouwt. Bouw je bijvoorbeeld level 1 vuur, krijg je 1 vuurservant, bouw je een level 2, krijg je er 2. etc. Je mag je tovenaarshoed het zelfde aantal verplaatsen en je krijgt ook nog een punt.
Grondstoffen verzamelen
Je mag 1 element kiezen, je krijgt dan het aantal grondstoffen aan de hand van het spoor waar je tovenaar staat.
Oorlog voeren
Je kunt ook oorlog voeren tegen een andere speler. De toren die je wilt aanvallen moet aangrenzend zijn met jouw toren. Je valt aan met je servants en de verdediger verdedigt ermee. Een vuurservant is 1 pijl en 1 schild waard, een steenservant is 2 schilden waard. Elke pijl kan 1 schade toebrengen. Je kunt ook nog verkregen dobbelstenen inzetten om zo je aanval of verdediging op te hogen. Na de aanval worden de verloren servants van de torens gehaald. Heeft de aanvaller nog pijlen over, dan gaat er voor elke pijl 1 GU weg. Voor elke GU die weggaat, krijgt de aanvaller een druppel en een influence punt. De aanvaller mag hierna nog een GU bouwen, waarbij je dezelfde regels volgt als de 'GU laten groeien'-actie.
Vrije acties
GU verplaatsen
Je mag de bovenste laag van een toren van jezelf verplaatsen naar een vakje met een lagere toren of een leeg veld. Dit kost je wel een servant.
Spreuk uitvoeren
De eerder verkregen spreuken kun je nu uitvoeren, heb je een spreuk uitgevoerd, dan draai je deze om en wordt hij pas in de volgende ronde weer opengedraaid. De spreuken met een sterretje zijn eenmalig te gebruiken en blijven dus de rest van het spel gesloten voor je liggen.
Ronden
Is nog niemand bij de 30 punten of ver genoeg op het maanspoor? Dan begint de volgende ronde, deze begint bij de Twilight fase.
Einde spel
Het spel stopt op 2 manieren: Moons’ blessing of Forest Dominance. Als je aan het begin van je beurt 30 influence hebt, dan win je door Forest Dominance. Als je tijdens het spel achter raakt, kun je kiezen om het Moons’ Blessing spoor te kiezen. Je gaat dan maan GU bouwen en hierdoor kun je op een andere manier winnen. Je krijgt dan geen influence punten meer en je kunt dan alleen nog winnen door Moons' Blessing. Om te winnen door Moons' Blessing moet je maan GU op je torens bouwen om zo vooruit te gaan op het maanspoor. Op dat spoor kom je langs bepaalde punten waar je kunt winnen als je genoeg maan GU hebt gebouwd. Voldoe jij aan de eisen op het spoor? Dan win je direct!
Onze review
Mushroom Sorcerer is een kleurrijk, a-symmetrisch spel met prachtige elementen. De 2 manieren om te winnen, brengen veel dynamiek in het spel en mogelijke plot twists. Leuk dat elke speler zijn eigen toverdrankjes met krachten heeft. Het heeft veel spelmechanismen zoals area majority, dice rolling en hexagon grid. Heel tof! Er is ook een duidelijke instructievideo in het Engels die je alle ins en outs van het spel uitleggen. Deze was voor ons erg helpend in het leren van het spel. Het spel lijkt in eerste instantie erg overweldigend door alle elementen, maar de speelduur is korter dan je zou denken en het speelt soepel als je eenmaal doorhebt hoe het gaat. Het spel wordt gemiddeld gespeeld in 3 tot 4 rondes.
Ben je enthousiast geworden door deze blog en wil je Mushroom Sorcerer graag spelen? Bekijk de Kickstarter pagina dan hier.
Reactie plaatsen
Reacties